News

Energielabel heeft effect op woningverkoop

19 juli 2016

Het energielabel heeft een effect op de verkoop van woningen. Dat blijkt uit onderzoek van TIAS VastgoedLAB. De onderzoekers pasten hiervoor een big-data-analyse toe door gegevens van RVO.nl te koppelen aan die van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Het energielabel geeft sinds 2008 aan hoe energiezuinig een kantoor-, woon- of ander gebouw is. In 2015 kregen alle Nederlandse woningen een voorlopig energielabel. Bij verkoop van hun woning moeten eigenaren dit voorlopig label omzetten naar een definitief label. Het idee is dat ze energiezuinige maatregelen nemen omdat een energielabel effect zou hebben op de verkoop van hun woning.

Data op EP online

TIAS VastgoedLAB ging na of het energielabel daadwerkelijk effect heeft op de woningverkoop. Het bureau koppelde de transactiecijfers uit 2015 van de NVM aan de energielabelgegevens van RVO.nl. RVO.nl beheert deze gegevens op EP online. Door de datakoppeling ontstond een uniek en gedetailleerd overzicht van maar liefst 82.829 verkochte woningen.

Maximaal prijseffect van € 36.000

Uit de analyse blijkt dat het energielabel een effect op de verkoopprijs heeft. Gunstig gelabelde doorsnee woningen werden verkocht tegen een hogere verkoopprijs van ongeveer € 7.000. Woningen met een ongunstig G-label drukten de transactieprijs gemiddeld met ruim € 29.000.

76% woningen met label

De resultaten laten volgens de onderzoekers ook zien dat de invoering van het energielabel een vlucht heeft genomen. Had in 2014 ongeveer 15% van de woningen een label, in 2015 was dat 76%. Verder blijkt dat het label de verkoop versnelt.

Wilt u zelfstandig de Energie-Index woningen kunnen verstrekken? Volg dan onze EPA-W opleiding.

DEEL DIT

EPA-W woningverkoop

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.