News

‘Fopnormen’ voor luchtkwaliteit

15 oktober 2018

De overheid hanteert voor de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide veel minder strenge normen dan voor andere gifstoffen. Dat blijkt uit onderzoek van Royal Haskoning DHV in opdracht van Milieudefensie.

De milieuorganisatie noemt het opmerkelijk dat duizenden mensen overlijden en tienduizenden mensen ziek worden door luchtvervuiling, terwijl vaak gewoon aan de wettelijke norm wordt voldaan. De Nederlandse normen voor luchtkwaliteit foppen ons. Volgens Milieudefensie beschermen ze ons veel minder goed dan we denken.

De normen voor stikstofdioxide en fijnstof zijn honderden tot zelfs tienduizenden malen slapper dan de normen van andere giftige en kankerverwekkende stoffen. Dat terwijl fijnstof en stikstofdioxide overal in de lucht zitten! In Nederland loopt maar liefst 1 op de 720 mensen het risico op sterfte door stikstofdioxide.

De Gezondheidsraad geeft aan dat naar schatting de concentraties schadelijke stoffen in de lucht ieder jaar tot zo’n 12.000 vroegtijdige sterfgevallen leidt.

“Dat komt doordat de overheid accepteert dat de normen voor deze stoffen onze gezondheid niet genoeg beschermen. De normen zijn veel te slap, waardoor veel mensen ziek worden en overlijden. Dat vindt Milieudefensie onacceptabel.” zo is te lezen in het onderzoek.

Eind vorig jaar hebben 170 longartsen samen met het Longfonds al een brandbrief gestuurd aan de Tweede kamer, waarin ze aandrongen op strengere eisen ten aanzien van uitstoot. Zij waarschuwden al ‘Het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht, wordt ernstig onderschat’.

DEEL DIT