News

Geluidslabel voor betere woningisolatie

21 maart 2016

Woningen zouden een geluidslabel moeten krijgen. Dan ziet de koper of huurder direct hoe ernstig de geluidsoverlast is.  Dat vindt Ed Goudriaan van ingenieursbureau LBP|Sight, dat het geluidslabel bedacht.

3,5 miljoen mensen hebben thuis last van verkeerslawaai; 1,5 miljoen hebben daardoor ernstige slaapproblemen. Net als bij een slecht energielabel zal een slecht geluidslabel de prijs van een huis drukken, denkt Goudriaan. “Projectontwikkelaars zullen bij nieuwe projecten streven naar een goed label. Hoe meer punten, hoe minder de geluidsoverlast, hoe hoger de prijs. Voor eigenaren wordt het zo ook interessant om in geluidsisolatie te investeren. Hun huis is meer waard.”Het geluidslabel kan ook aan het puntensysteem bij huren worden gekoppeld. Hoe beter het label, hoe hoger de huur. Zo is het ook voor verhuurders interessant om in isolatie te investeren. “Het gaat om de geluidsoverlast in en rond het huis”, zegt Goudriaan. In de huidige situatie zorgen ontwikkelaars en bouwers dat ze aan de regels voor geluidsoverlast voldoen. Maar met een geluidslabel krijgen ze een prikkel om meer te doen. “Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld een blok woningen maken die een gemeenschappelijke binnentuin afschermen.”Uiteindelijk gaat het erom een beter woon- en leefklimaat te realiseren. ,,Nu is geluidoverlast vaak iets waar op het einde naar gekeken wordt.”
De invoering van het energielabel is niet zonder slag of stoot verlopen. Goudriaan is niet bang dat de invoering van het geluidslabel tot dezelfde problemen leidt. “Gebruik de ervaringen van het energielabel om de invoering van het geluidslabel te verbeteren.”

Bron: AD

Wilt u meer weten over onze EPA opleidingen?

DEEL DIT

geluid - label - woningen

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.