News

Generieke poortinstructie per 1 april 2019

24 oktober 2018

Op bouwlocaties van organisaties die aangesloten zijn bij  Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) moet iedereen per 1 april 2019 een GPI (Generieke poortinstructie) gevolgd hebben en voor de bijbehorende toets zijn geslaagd. Vanaf die datum moeten alle eigen medewerkers en medewerkers van alle onderaannemers en toeleveranciers, die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats, hun GPI gehaald hebben en laten zien om toegang te krijgen tot de bouwplaats. Overigens behouden de aangesloten partijen ook de mogelijkheid om per bouwplaats aanvullende specifieke veiligheidseisen te stellen.

Tot die tijd?

Een aantal organisaties accepteert deze veiligheidsinstructie om toegang te krijgen tot de bouwplaats nu al. Het initiatief voor de GPI werd eind vorig jaar door de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) gestart en richt zich op het verhogen en stimuleren van veiligheid en veilig gedrag op bouwplaatsen. Sindsdien hebben steeds meer organisaties zich aangesloten bij de Governance Code.

Hoe doe je de GPI?

Om de GPI te halen moeten modules worden gevolgd en getoetst. Hiervoor kunnen medewerkers terecht op de website gpi.explainsafe.nl. Iedere medewerker kan dit doen vanaf een eigen werkplek, thuis of zelfs op een mobiele telefoon. Wanneer de GPI is gevolgd en behaald, geldt deze een jaar. Het betekent dat medewerkers met de poortinstructie op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bedrijven terecht kunnen. Op dit moment kent de GPI een module Infra en een module Bouw en Utiliteit en later dit jaar volgt een module Installatie.

DEEL DIT