News

HVK-expertise in de praktijk bij Rijkswaterstaat

7 november 2019

Catherine Maloir is werkzaam als V&G-coördinator bij Rijkswaterstaat (RWS). Catherine vertelt in dit interview over haar ervaringen tijdens het volgen van de Hogere Veiligheidskundige Opleiding bij Kader.

Betrokken bij opvolging

In 2012 startte Catherine bij Tebodin als milieuadviseur. Daarvoor werkte zij als onderzoeker bij de afdeling ruimtelijke ordening bij de Rijksuniversiteit Groningen. “Bij Tebodin schreef ik veel aanvragen voor milieuvergunningen voor olie en gas- en chemische bedrijven. Ik werd toen vaak alleen gevraagd om dat stuk papier te regelen en was bij de opvolging niet betrokken. Dat begon te knagen, ik wilde juist graag meer betrokken zijn bij de uitvoering. Ik besloot mij meer te gaan richten op veiligheid en realiseerde me dat ik hier een Hoger Veiligheidskundige (HVK) Opleiding voor nodig had. Dat ik voor Kader koos had alles te maken met een aantal mensen uit mijn omgeving. Gerben Zeinstra vertelde mij bijvoorbeeld dat Kader een goede opleider is. Gerben is veiligheidskundige en werkte met mij bij Tebodin. Hij is een echte goeroe op het gebied van ARBO-veiligheid.”

Aanstekelijke energie

Over Kader is Catherine lovend. “Dat er tijdens de opleiding aandacht is voor zowel de harde, feitelijke kant als de zachte, persoonlijke kant vind ik fantastisch. De HVK vind ik een brede en complete opleiding. De verschillende docenten, met elk hun eigen stijl, vertelden vanuit hun passie en expertise. De energie die daarbij vrij kwam werkte voor mij erg aanstekelijk. En ja, ik heb zeker ook moeilijke momenten gekend. Op de eerste lesdag ging ik vanuit de leslocatie in Groningen wanhopig naar huis en vroeg ik me zelf af of ik er wel goed aan had gedaan om te starten met deze opleiding. Gelukkig stelde de groep en ook de docenten me gerust en ben ik goed ondersteund door de opleidingscoördinator. Zij heeft mij enorm geholpen. Doordat ik halverwege de opleiding van baan veranderde en ook nog eens verhuisde, heb ik heel veel flexibiliteit van Kader gevraagd. Dit konden ze mij gelukkig bieden. Ik volgde op verschillende locaties lessen, maar dat was geen probleem.”

Leren door te doen

De belangrijkste les die Catherine geleerd heeft is leren door te doen. “Ik ben mijn loopbaan gestart als onderzoeker aan de Universiteit van Groningen. Daar stond de theorie centraal. Tijdens de HVK-opleiding leerde ik praktijkgericht te zijn. Dit komt me in mijn huidige baan als V&G-coördinator erg goed van pas. Mijn functie is een nieuw gecreëerde functie, eigenlijk ben ik continu aan het pionieren. Leren door te doen dus. Mijn onderzoeksdoel bij mijn scriptie was ‘Hoe kan de projectorganisatie van RWS groeien naar een lerende veiligheidsorganisatie?’ RWS is er nog niet, maar er worden mooie stappen gezet op veiligheidsgebied. Er wordt steeds meer verbinding gelegd tussen de projecten maar ook in de hele veiligheidsketen. Dit doen we bijvoorbeeld door 20 V&G-coördinatoren aan te stellen die elkaars kennis en kunde effectief inzetten om de organisatie praktisch met veiligheid om te laten gaan. Dat ik daar mijn steentje aan bijdraag door nieuwe collega’s te werven, ze in te werken en te stimuleren dat we als één team werken, ja daar ben ik best trots op.”

DEEL DIT

Relevante links