News

Instructies Erkend Deskundige definitief energielabel

1 oktober 2015

Op 8 en 16 december vinden de eerste instructies plaats voor EPA adviseurs die Erkend Deskundige Energielabel Woningbouw willen worden. Na deelname kunnen zij in principe aan de slag met de nieuwe systematiek van het vereenvoudigde energielabel, die per 1 januari 2015 ingaat.

In de nieuwe systematiek ontvangen alle woningeigenaren een voorlopig energielabel dat zij zelf moeten omzetten in een definitief label als zij hun woning willen verkopen of verhuren. Dit gebeurt via een webtool (nog in ontwikkeling) waarin de woningeigenaar zelf gegevens aanlevert over zijn woning, bijvoorbeeld ten aanzien van isolatie, verwarming en glas. De erkend deskundige checkt deze gegevens en valideert de bewijsstukken in de webtool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl.) Vervolgens ontvangt de woningeigenaar het definitieve energielabel van RVO.nl.

Wie kan erkend deskundige worden?

Diverse professionals kunnen erkend deskundige worden:

  1. Gediplomeerde EPA adviseurs en -opnemers volgens BRL 9500-01 voldoen hieraan na het volgen van de instructie en het tekenen van een integriteitsverklaring.
  2. Alle andere geïnteresseerden moeten een examen afleggen alvorens aan de instructie van RVO.nl deel te kunnen nemen. Dit examen zal vanaf november door een of meer exameninstituten worden aangeboden, en levert dus een tweede groep gediplomeerden op.

De instructie van RVO.nl is voor beide groepen verplicht om Erkend Deskundige Energielabel Woningbouw te worden.

Instructiebijeenkomsten

De instructie bestaat uit een ochtend- of middagsessie van circa 2,5 uur. Tijdens de sessie wordt een toelichting gegeven op de webtool, de handleiding doorgenomen en de integriteitsverklaring getekend. In totaal worden 4 sessies georganiseerd, alle in Utrecht. De instructie is gratis voor alle deelnemers. In de week van 20 oktober ontvangen alle geregistreerde EPA-adviseurs een uitnodiging voor de instructie. De groep overige geïnteresseerden, die nog een examen moet afleggen, kan zich in november via de exameninstituten aanmelden voor de instructie van RVO.nl. Afhankelijk van de belangstelling worden begin 2015 ook nog een of meerdere instructiebijeenkomsten georganiseerd.

Meer informatie en aanmelden

EPA adviseurs en -opnemers kunnen zich via het formulier op de instructiepagina aanmelden.

Bron: rvo.nl

door Joris van Apeldoorn Google+

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.