News

Regelgeving nieuwe energielabelsystematiek een feit

11 november 2020

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kasja Ollongren, kondigde in haar brief van 20 oktober al aan de resterende regelgeving voor de nieuwe energielabelsystematiek op korte termijn te publiceren. Vandaag is de wijzigingsregeling ‘inijking energielabels’ gepubliceerd in de Staatscourant. Hiermee geeft de minister duidelijkheid aan de adviseurs over de geplande inwerkingtreding van de nieuwe systematiek op 1 januari 2021.

Met de nieuwe energielabelsystematiek komt er een einde aan de huidige systematiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen. Het registreren van energielabels op basis van de Energie-Index (EI) en het vereenvoudigd energielabel (VEL) komen daarmee vanaf dat moment te vervallen. Nieuwe energielabels worden vanaf dat moment opgenomen en geregistreerd op basis van de nieuwe bepalingsmethode, de NTA 8800.

Meerdere malen probeerde kamerlid Koerhuis (VVD) het Vereenvoudigd label in leven te houden. Alle moties sneuvelden. Nu kwam Koerhuis op 7 november samen met Terpstra (CDA) met een amendement (voorstel tot wetswijziging, de wijzigingsregeling is immers inmiddels gepubliceerd) dat zou moeten vastleggen dat huiseigenaren het nieuwe energielabel nog steeds zelf digitaal kunnen aanvragen, zodat het niet verplicht is om ‘een dure energie-expert fysiek te laten langskomen’, aldus het amendement. Het feit blijft dat het nieuwe, digitale energielabel moet worden uitgedrukt in kWh/m2 om te voldoen aan de betreffende EU richtlijn.

Over het amendement wordt later deze maand gestemd. Maar de invoering van de NTA 8800 is een feit. Zorg dat u er klaar voor bent en vind hier uw EP-opleiding!

DEEL DIT

NTA

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.