News

Kantoren moeten energiezuinig worden

5 december 2016

Kantoorgebouwen moeten vanaf 2023 veel minder energie verspillen dan nu nog het geval is. Ze dienen dan een energielabel A, B of hoogstens C te hebben.

Dat schreef VVD-minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst maandag aan de Tweede Kamer. Kantoren met een energielabel D tot en met G mogen vanaf 2023 ook niet meer worden gebruikt. Voor heel kleine kantoren en monumentale panden gaat wel een uitzondering op de aanstaande wettelijke verplichting gelden.

Terugverdientijd

De maatregel gaat alle eigenaren van kantoorpanden gezamenlijk eenmalig € 860 mln kosten. Volgens Blok gaan zij dit bedrag tussen de drie en 6,5 jaar terugverdienen, omdat de investering een energiebesparing van ruim 8 petajoule per jaar oplevert. De terugverdientijd is wel sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs, aldus de bewindsman.

De verplichting voor minstens label C wordt alleen van toepassing op kantoren en vloeit voort uit de afspraken in het in 2013 gesloten Energieakkoord. Blok kondigt alvast wel een onderzoek aan naar de mogelijkheden voor andere gebouwen, zoals winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen en musea.

Dakisolatie

Kantoren met een label D, E of F kunnen volgens Blok zonder bouwkundige ingrepen worden aangepast om label C te halen. Renovaties aan installaties zoals verlichting, zijn al voldoende. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zouden maatregelen als glas- of dakisolatie nodig zijn.

 

Bron: FD

DEEL DIT

Energielabels - EPA opleidingen

Relevante links

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.