News

Kantoren naar label C. Of toch A?

30 september 2019

Uit recent onderzoek van het RVO blijkt dat slechts 36% van alle kantoren in Nederland intussen energielabel C of beter heeft. Nog genoeg te doen dus! Uiteraard voor de 64% die nog geen Label C heeft, maar ook om de 36% met een groen label nog verder op de toekomst voor te bereiden. Want label C is nog maar het begin.

Wat zijn nu precies de verschillende beweegredenen voor eigenaren om hun kantoren te verduurzamen?

1. Vanaf 1 januari 2023 is een energielabel C of beter verplicht
Dit betekent volgens het Bouwbesluit 2012 een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand niet aan de eisen per 1 januari 2023, dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt. Tevens is een energielabel verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een pand. Gemeenten gaan toezien op de naleving van de labelverplichting. Een waarschuwing kan een gebouweigenaar alsnog de kans geven om te voldoen aan de verplichting maar een dwangsom of zelfs sluiting van het gebouw zijn niet uitgesloten.

2. Vanaf 1 januari 2030 energielabel A verplicht?
Het is nog niet officieel bevestigd, maar de wens is wel uitgesproken: in 2030 is minimaal energielabel A verplicht voor kantoren.

3. Marktwaarde
Wetgeving is niet de enige reden om tot energielabel A of C over te gaan. Uit cijfers is gebleken dat een gebouw wat veel energie behoeft slecht op de markt ligt. De banken willen daarom in de komende jaren enkel duurzaam kantoorvastgoed financieren, het zogenaamde GroeneVastgoed. Dit houdt in dat het gebouw al is voorzien van een minimaal C label of dat er een onderbouwd maatwerkadvies met behorende MJOP ten gronde ligt. De banken willen immers niet met slecht vastgoed achterblijven.

4. Fiscale voordelen
Voor het financieren zijn er momenteel verschillende financiële producten en subsidies beschikbaar gesteld, om zo de verduurzaming te stimuleren. Zo zijn er o.a. de Energie-investeringsaftrek en verschillende subsidies voor energiebesparende maatregelen.

5. Mogelijk grotere gevolgen met minder ingrijpende maatregelen
Voor eigenaren kunnen de kosten die nodig zijn voor label C een stuk lager uitvallen dan ze wellicht dachten. En daarbij komt ook nog de besparing op de energierekening, die zeer aangenaam kan uitvallen. Ieder pand is uiteraard uniek en de kosten voor verduurzaming zijn afhankelijk van het soort object, het bouwjaar en de huidige staat. In sommige gevallen zullen ingrijpendere maatregelen onoverkoombaar en noodzakelijk zijn. Maar in andere gevallen kunnen kleinere maatregelen al een groot verschil brengen.

6. De eigenlijke nr. 1 reden
En buiten al deze rationele redenen is er ook een drijfveer die vanuit het hart komt, namelijk de wens om de impact op het milieu te verminderen. De wens voor een betere toekomst.

Beste moment

Wanneer onderhoud uitgevoerd dient te worden, is dat de uitgelezen kans om direct een stap te maken in verduurzaming en daarmee het energielabel. De EPA adviseur kan hierbij ondersteunen door een maatwerkadviesrapport op te stellen. Hiervoor moet het gebouw worden opgenomen. In de gebouwopname worden algemene, bouwkundige en installatietechnische eigenschappen van het gebouw in kaart gebracht. Met deze drie eigenschappen wordt het energielabel in de huidige situatie van het gebouw bepaald. Voldoet het kantoorgebouw niet aan de eis, energielabel C kantoorgebouwen, dan stelt de adviseur energiebesparende maatregelen voor in een maatwerkadviesrapport. Hierin staan ook de kosten en opbrengsten van de energiebesparende maatregelen. Uiteindelijk bepaalt de adviseur samen met de opdrachtgever welke maatregelen op welk moment in het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) moeten worden opgenomen. Op deze manier kan verduurzaming op een organische manier worden ingepland.

Professioneel advies

Het maatwerkadvies wordt opgemaakt door een adviseur met specifieke kennis van utiliteitsbouw. Bij Kader bieden wij hiervoor naast de opleiding tot EPA-U adviseur ook de 1-daagse cursus Energielabel C voor gebouwen. Deze cursus is een praktische introductie in het verduurzamen van bestaande kantoorgebouwen die u handvatten geeft om in zeven praktische stappen naar een energielabel C (of beter) te gaan. Na afloop van de cursus heeft u kennis van relevante wet- en regelgeving en kunt deze kennis toepassen. U kunt de gebouw gebonden installaties in kaart brengen. Door de installaties te monitoren krijgt u actueel inzicht in het energieverbruik, het verbruiksprofiel en de mogelijkheden voor energiebesparing. Deze mogelijkheden brengen kosten en baten met zich mee. U leert de kosten en baten per labelsprong in kaart te brengen om gefaseerd te verduurzamen. Na deze cursus kunt u direct aan de slag!

Tot slot ter inspiratie een voorbeeld uit de praktijk: van label G naar A

Een  monumentaal kantoorpand van energielabel G naar A brengen? Dat is zeker mogelijk! Een pandeigenaar heeft dit samen met een adviseur en installateur voor elkaar gekregen. De mogelijkheden zaten onder meer in het verbeteren van isolatie en verlichting.

Isolatie

De buitenmuren zijn geïsoleerd met glaswolvlokken. Deze nemen geen water op en dat is een groot voordeel. Ook de bodem van de kruipruimte is geïsoleerd met een laag polystyreen parels van 40 cm dik om te voorkomen dat warmte vanuit het gebouw de grond intrekt.

Ledverlichting

In het kantoor is ledverlichting geplaatst met een daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie. De lichten dimmen als er voldoende daglicht binnenkomt en gaan plaatselijk uit als er niemand is. Dit bespaart 50% aan energie en zorgt ook voor een beter werkklimaat. Het licht lijkt namelijk op daglicht, wat minder vermoeiend is voor de ogen.

Toekomstwensen

Het hoge platte dak kreeg zonnepanelen. Ook zijn de installaties voor luchtbehandeling en koelen verbeterd. Toch zijn er nog verdere verbeteringen mogelijk. De verwarming komt nu nog van stadsverwarming, beter is het om te werken met bijvoorbeeld bodemwarmte.

Meer inspiratie

Heb je ook een succesverhaal over het besparen van energie? Deel het met ons en wie weet staat jouw ervaring binnenkort in onze nieuwsbrief. En ben je geïnspireerd geraakt en wil je direct aan de slag als adviseur of jezelf verder ontwikkelen? We hebben nog een aantal plekken in onze opleidingen die binnenkort starten. Bekijk hier alle startdata of neem direct contact met ons op.

 

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.