News

Kennissessie NTA 8800 een groot succes

29 juli 2019

Op 10 en 17 juli kwamen in totaal 120 mensen naar Zeist voor de kennissessie NTA 8800. Kader heeft deze dag georganiseerd naar aanleiding van alle wijzigingen die zullen plaatsvinden wanneer de nieuwe rekenmethode voor de energieprestatie op 1 juli 2020 in zal gaan. En het bleek een groot succes! Zo groot, dat we hebben besloten om in oktober nog een kennissessie te plannen. Daarover verderop in dit artikel meer.

De sfeer bij binnenkomst was al goed. Deelnemers waren afkomstig uit verschillende hoeken van de markt en werkzaam in diverse functies; ZZP-ers, adviesbureaus, corporaties, gemeentes, maar ook bijvoorbeeld vanuit de makelaardij.

Drie invalshoeken

Er waren sprekers uitgenodigd om vanuit drie verschillende invalshoeken de invoering van de NTA 8800 en de gevolgen daarvan toe te lichten.

  • Ard van de Meeberg sprak vanuit de SKG-IKOB over de nieuwe BRL9500 en de gevolgen voor de certificering.  De verwachting is dat er een professionalisering zal plaatsvinden van de huidige markt en er meer aandacht komt voor de kwaliteit. Ook zag hij nieuwe kansen voor de markt.
  • Arjan Broers en Kees Arkesteijn spraken vanuit ISSO over de ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe opnameprotocollen, de aanstaande examens en wat dat betekent voor de werkzaamheden van de EPA adviseurs. Wanneer mag je bijvoorbeeld de basis opnamemethode gebruiken en de inklapmethode toepassen en wanneer is de gedetailleerde methode verplicht?
  • Erwin Beekman was aanwezig vanuit Vabi om de effecten van de NTA 8800 op de nieuwe software toe te lichten. Hij vertelde de deelnemers hoe de ontwikkeling van de nieuwe software op dit moment verloopt en aan de hand van screenshots werd duidelijk hoe de nieuwe interface er uit komt te zien. Dit werd goed ontvangen, mede door een aantal klantwensen en verbeteringen die zijn doorgevoerd.

Elke sessie was zeer interactief. Er werden praktijkvoorbeelden besproken, waardoor het tastbaarder werd wat het gevolg is van de wijzigingen. Tevens was er voldoende ruimte voor vragen en daar werd goed gebruik van gemaakt. Er ontstonden mooie discussies, o.a. over de interpretatie van de nieuwe NTA 8800, de inklapmethode en de opnametijd, maar ook waardevolle feedback die direct is meegenomen om bijvoorbeeld toe te passen op de software. Voor veel deelnemers werd het duidelijk dat de wijzigingen ook nieuwe kansen in de markt bieden.

Opleidingen

Een aantal vragen die gesteld werden gingen over de opleidingen. Op dit moment zijn we intern hard bezig om alle voorbereidingen te treffen voor de nieuwe opleidingen. We kunnen al wel bevestigen dat bestaande adviseurs een bijscholing krijgen.

De opnameprotocollen en de BRL9500 worden nog vastgesteld door het CCvD en de definitieve eindtermen/leerdoelen door de examencommissie. Vanaf dat moment kunnen wij de inhoud samenstellen voor de opleidingen voor nieuwe EPA adviseurs en tevens voor de bijscholing voor bestaande adviseurs. Zodra de startdata en verdere details bekend zijn, communiceren we die via de nieuwsbrief en op onze website. U kunt uiteraard ook altijd persoonlijk contact opnemen met onze adviseurs in geval van vragen.

Volgende kennissessie

Was u niet in de gelegenheid om de kennissessie te volgen? U kunt zich hier aanmelden voor de volgende kennissessie. U ontvangt dan direct bericht wanneer we de datum hebben ingepland.

Wij willen een ieder bedanken die heeft bijgedragen aan deze waardevolle sessies. De sprekers, iedereen die op de achtergrond zijn steentje heeft bijgedragen, en ook vooral de deelnemers voor hun actieve deelname.

Delen is vermenigvuldigen. En dat geldt zeker ook voor kennis!

 

DEEL DIT

Relevante links

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.