News

Lange werkweken verhogen het aantal sterfgevallen

1 juni 2021

Lange werktijden leidden in 2016 tot 745.000 sterfgevallen als gevolg van een beroerte en hart- en vaatziekten veroorzaakt door slechte doorbloeding. Dit is een stijging van 29% ten opzichte van 2000. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Labour Organization (ILO), dat deze maand is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environment International.

Naar aanleiding van een eerste analyse van de gezondheid van werknemers en het aantal sterfgevallen als gevolg van lange werkdagen, schatten de WHO en de ILO dat in 2016 398.000 mensen stierven aan een beroerte en 347.000 aan hartaandoeningen als gevolg van het werken van ten minste 55 uur per week. Tussen 2000 en 2016 is het aantal sterfgevallen door hartaandoeningen als gevolg van lange werkdagen met 42% gestegen en door een beroerte met 19%. Met name mannen lijden onder hart- en vaatziekten als gevolg van lange werkweken. De meeste sterfgevallen werden gesignaleerd tussen de leeftijd van 45 en 74 jaar (zij stierven tussen hun 60e-79e levensjaar).

Nu uit het onderzoek is gebleken dat lange werkdagen verantwoordelijk zijn voor ongeveer een derde van de totale geschatte werkgerelateerde ziektelast, is dit vastgesteld als het grootste arbeidsrisico.

Het aantal mensen dat lange dagen werkt neemt wereldwijd toe en bedraagt ​​momenteel 9% van de totale bevolking. Door deze trend lopen nog meer mensen het risico op arbeidsongeschiktheid en vroegtijdig overlijden. Deze nieuwe inzichten komen terwijl de COVID-19 pandemie werktijden en werk/privé balans in de schijnwerpers zet. De pandemie versnelt ontwikkelingen die de trend naar langere werktijden zouden kunnen voeden.

‘De COVID-19-pandemie heeft de manier waarop veel mensen werken aanzienlijk veranderd’, zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ‘Telewerken is de norm geworden in veel bedrijfstakken, waardoor de grenzen tussen thuis en werk vaak vervagen. Bovendien zijn veel bedrijven gedwongen om af te bouwen of hun activiteiten stop te zetten om geld te besparen, en mensen die nog op de loonlijst staan, werken uiteindelijk langere uren.’

“55 uur of meer per week werken is een ernstig gevaar voor de gezondheid”, voegt dr. Maria Neira, directeur van de afdeling Milieu, klimaatverandering en gezondheid bij de Wereldgezondheidsorganisatie toe. “Het wordt tijd dat we allemaal, overheden, werkgevers en werknemers, wakker worden met het feit dat lange werkuren kunnen leiden tot vroegtijdig overlijden”.

DEEL DIT