News

Meer gezondheidsklachten na wateroverlast

21 augustus 2019

Na zware regenval kan in stedelijke gebieden wateroverlast ontstaan. Er kan in korte tijd extreem veel regen vallen, waardoor de riolering het regenwater niet kan afvoeren.

Niets is zo leuk als spelen met water in ondergelopen straatjes, door bijvoorbeeld met een rubberen bootje een stukje te varen of met vriendjes lekker te stampen in een plas. Dat hier een keerzijde aan kan zitten blijkt uit het “Gezondheidsklachten na wateroverlast”-onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Direct contact met dit water leidt namelijk tot een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Mensen die met dit water in contact komen, hebben een 3 tot 7 keer hogere kans op (milde) gezondheidsklachten zoals diarree, overgeven, keelpijn of huidklachten.

Ziekteverwekkers in overstromingswater

Door klimaatverandering wordt verwacht dat Nederland vaker te maken krijgt met intensievere regenval. Wanneer de afwatering dit water niet kwijt kan, overstroomt het riool. Hierdoor kan het overstromingswater verontreinigd raken met ziekteverwekkers. Dit kan vooral in stedelijke gebieden tot overlast leiden. Naar schatting hebben zo’n 8000 locaties per jaar in Nederland last van wateroverlast. Het regenwater op straat of in huis kan verontreinigd zijn met opborrelend rioolwater dat uit de riolering omhoog komt. Ook verontreinigingen zoals hondenpoep en vogelpoep zijn in het water aanwezig.

Wat is het risico?

Afhankelijk van het soort contact met het water, kunnen verschillende milde gezondheidsklachten ontstaan. Uit het onderzoek blijkt dat handcontact met het water vooral verband houdt met maag-darm- en huidklachten, terwijl fietsen of wandelen door water op straat, waarbij het water opspat, kan leiden tot luchtwegklachten.

Contact vermijden

In de meeste gevallen is het overstromingswater binnen een paar uur weggezakt. Maar zeker na wolkbreuken komt het steeds vaker voor dat het water veel langer dan gebruikelijk (een etmaal of langer) blijft staan. Het advies is om contact met dit water zoveel mogelijk te vermijden. Is er toch contact met dat water? Was dan je handen goed of neem zonodig een douche.

Water in huis, wat nu?

Mocht het water ook zijn weg gevonden hebben in huis, dan is een grondige schoonmaak noodzakelijk. Zodra het water in huis weg is, is het aan te raden om met een sopje de vloeren en andere oppervlakten goed schoon te maken. Gebruik voor het schoonmaken normale huishoudelijke schoonmaakmiddelen en draag daarbij bij voorkeur handschoenen. Als het erg vies is kan het nodig zijn om nog een keer schoon te maken. Ook als water vanuit toilet en de toiletruimte het huis in is gestroomd is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het schoonmaken van die ruimtes en kan het nodig zijn meerdere keren schoon te maken.

Bron: rivm.nl

DEEL DIT