News

Meer ruimte hypotheek bij goed energielabel

30 september 2014

Een energiezuinige woning kan voor een bank voortaan reden zijn om meer hypotheek te verstrekken. Dat staat volgens Bas van de Griendt, milieumanager bij Bouwfonds Ontwikkeling, in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet.

Deze regeling bepaalt de spelregels voor banken waarbinnen zij hypotheken kunnen verstrekken zonder door de AFM op de vingers te worden getikt. Van de Griendt: “Volgens de nieuwe regeling kunnen banken bij zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen met een A++ label een bedrag van 8.000 euro buiten beschouwing laten bij het vaststellen van de hoogte van de hypotheek. Daarnaast kun je maximaal 106 procent van de waarde van de woning gefinancierd krijgen. De voorwaarde is wel dat je de lening gebruikt om energiebesparende maatregelen te treffen. Er is dus wel degelijk extra financiële ruimte maar bijna niemand weet het nog.”

Volgens Bas van de Griendt biedt de nieuwe regeling de mogelijkheid om ook na 2018 voor een zeer energiezuinige woning een hogere hypotheek te krijgen. “6 procent op een gemiddelde woning van 250.000 euro is 15.000 euro. Dat is niet alleen veel geld voor energiebesparende maatregelen, maar betekent ook een mooie bijdrage aan vaak toch al geplande verbouwingskosten.”

Bas van de Griendt vindt het een logische redenering die aan de regeling ten grondslag ligt. “Een lagere energierekening betekent dat je meer geld kunt uitgeven aan andere dingen dus ook aan je hypotheek. COELO, het onderzoeksbureau van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft uitgerekend dat 50 procent van de vaste woonlasten opgaat aan hypotheek en dat van de rest de helft gerelateerd is aan de energiekosten. Bovendien is energie al jaren de grootste kostenstijger. Met andere woorden, het loont de moeite om te investeren in energiebesparende maatregelen.” Ook de komende jaren blijven de energiekosten stijgen. Milieu Centraal gaat tot 2020 uit van een jaarlijkse stijging van 4 procent voor elektriciteit en 5 voor gas.

Ga naar tijdelijke regeling hypothecair krediet overheid

Bron: metronieuws.nl

 

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.