News

Megabatterij met duurzame energie in Duitse bodem

26 juli 2018

Een Duits energiebedrijf ontwikkelt een megabatterij om elektriciteit in de grond op te slaan. Duitsland is druk met de overgang van fossiele energie naar duurzame energie. Op dit moment is opslag van met name zon- en windenergie nog een probleem. De oplossing is mogelijk opslag in lege zoutcavernes. Doordat er jarenlang zout is gewonnen uit de bodem, ontstonden er holle lege ruimtes gevuld met zoutwater. Dit worden zoutcavernes genoemd. Na zoutwinning worden de zoutcavernes leeg achtergelaten of in sommige gevallen gebruikt voor de opslag van gas.

Het Duitse energiebedrijf wil elektriciteit op gaan slaan in twee zoutcavernes. Eén caverne dient als minpool. De andere als pluspool. De elektriciteit wordt opgeslagen in het zoute water dat is achtergebleven in de cavernes. Aan het zoute water worden nog polymeren, een soort kunststof toegevoegd. Het werkt dus letterlijk als een mega batterij.

Het plan is dat de mega batterij in 2025 stroom levert aan een stad zo groot als Deventer. Als alles meezit gaat er over zeven jaar elektriciteit in de Duitse bodem.

DEEL DIT

Groene energie in bodem

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.