News

MVK opleiding brengt meer kennis voor functie – interview Viola Steehouwer

21 december 2017

Interview met Viola Steehouwer,  Safety, Health & sustainability, security & sustainability coordinator bij Unilever te Rotterdam.

In 2014 volgde Viola Steehouwer de MVK opleiding van Kader. Als onderdeel van de opleiding moest zij een scriptie schrijven. Met succes, getuige het feit dat haar scriptie zowel de NVVK jury- als de publieksprijs won van 2015. Reden genoeg om eens nader kennis te maken met Viola.

Profiel Viola Steehouwer

  • Getrouwd, moeder van een dochter
  • Werkt sinds 1996 bij Unilever
  • Huidige functie: coordinator Safety, Health & environment, security & sustainability coordinator; part-time
  • Vooropleiding: ROC Rotterdam, horeca en facilitair management

Safety, Health & Environment, security & sustainability coordinator

Bij de kantoorlocaties van Unilever in Rotterdam werken circa 2400 mensen, verspreid over drie kantoorgebouwen. Zo’n grote organisatie vraagt natuurlijk om interne controle voor het waarborgen van een gezonde en veilige omgeving, waar op een maatschappelijk verantwoorde wijze wordt gewerkt. We hebben het onder andere over de inrichting van de werkplekken, de veiligheid van het werk en van evenementen, over afvalstromen, waterverbruik en energieverbruik.

Dat is precies wat Viola doet: “Mijn vakgebied is ontzettend breed. Dat gaat van milieurapportages tot aan advisering bij projecten ten aanzien van de veiligheid en arbeidsomstandigheden.” De verbouwing die op dit moment in de hal van Unilever aan het Weena plaats vindt is een mooi voorbeeld van zo’n project. “Er moet gewerkt worden volgens de  Nederlandse ARBO wet- en regelgeving maar ook volgens  de regels van Unilever.” Over een van deze interne regels ging ook haar scriptie voor de MVK-opleiding.

Vertaalslag regels Unilever naar werkbare richtlijnen

De events van Unilever worden verzorgd door de afdeling Meeting & Events. Zij bedenken en organiseren vervolgens alles. Daarbij liepen ze in het verleden tegen de veiligheidsrichtlijnen van Unilever aan. Deze richtlijnen zijn geschreven door veiligheidskundigen en zijn door Meeting & Events  vaak moeilijk te interpreteren. “Het zijn natuurlijk geen veiligheidskundigen. ”. Viola wilde daar met haar scriptie iets aan doen. Het doel van haar scriptie was “het beperken van de risico’s van door Unilever georganiseerde externe evenementen”.

Deze scriptie is binnen Unilever zeer goed ontvangen. “We hebben op basis van mijn scriptie de regels van Unilever samen met het team van Meeting & Events  herschreven tot een voor hen praktisch en  werkbaar informatieboekje met bijbehorende documenten. Alle risico’s en verantwoordelijkheden bij een evenement worden nu goed geanalyseerd en vastgelegd. Dat loopt perfect’. De kwaliteit van haar scriptie is ook buiten Unilever opgemerkt. Viola won zowel de NVVK juryprijs als de publieksprijs. Voor Viola is dit natuurlijk heel dankbaar. En ze is daar met recht heel trots op; een mooi resultaat van haar MVK opleiding.

De MVK opleiding van Kader was een natuurlijke keuze

Viola begon bij Unilever in de catering. Daarna werd zij ‘assistent facility manager’ en vervulde zij de functie van SHE officer voor het gebouw aan het Weena; een heel diverse functie. Dat laatste beviel haar zo goed dat zij besloot om zich tot veiligheidskundige om te scholen. Vanuit Unilever kreeg zij hiervoor alle medewerking.

Viola koos bewust voor Kader. “De praktische insteek van de MVK opleiding sprak mij heel erg aan. Kader biedt een dagopleiding en dat doe ik veel liever dan zelfstudie. Ik kon de opleiding vlakbij mijn woonplaats volgen en de korte doorlooptijd paste goed bij mij. En twee van mijn collega’s hadden heel goede ervaringen met Kader. De keuze was dus voor mij heel snel gemaakt.”
Viola heeft de smaak goed te pakken. Op termijn wil ze zeker de HVK opleiding nog volgen.

Hoe heb je de MVK opleiding bij Kader ervaren?

Viola volgde de opleiding in Ridderkerk, een prachtige locatie en lekker dichtbij mijn woonplaats. Over de opleiding is zij heel positief. “Het niveau van de lessen vond ik heel goed. Voor elke module kregen we een andere docent. Allemaal mensen die echt uit de praktijk kwamen en die gespecialiseerd waren op hun onderwerp.” De variatie in docenten, ieder met hun eigen praktijkervaringen vond Viola heel leerzaam.

Perfecte sfeer

Viola heeft een dochter van 5 jaar, werkt parttime en volgde daarnaast nog eens de opleiding. Met de medecursisten ontstond er al snel een hechte band. “De sfeer was echt ontzettend goed. Heel leuke medecursisten met wie ik nog steeds contact heb. We zijn in privé tijd een aantal keren uit gaan eten, bijvoorbeeld om het examen te vieren. Die onderling band groeide spontaan terwijl we toch heel verschillend waren.”

Bindende factor van alle cursisten was de opleiding. Buiten de lessen om oefenden zij onderling de zaken die niet helemaal duidelijk waren. Met de studiecoördinator onderhielden ze nauw contact. Via ‘Mijn Kader’, de digitale leeromgeving, leverde ze alle opdrachten in. Daar vond ze ook al het lesmateriaal voor de voorbereiding van de lessen.

Grootste uitdaging was de scriptie

Het examen viel wel mee. “Het was een open boek examen en je kunt dan heel veel dingen opzoeken. Dat werd ons tijdens de opleiding wel geleerd. Het was spannend maar goed te doen.” De bedrijfsopdrachten en het schrijven van de scriptie was meer werk. “Daar gaat veel tijd inzitten. Het kost gewoon heel veel tijd om het onderzoek te doen en alles op te schrijven.”
Het fijne bij de bedrijfsopdrachten was dat Viola deze grotendeels in haar dagelijkse werk kon inpassen. Hierbij was de begeleiding vanuit Kader en de structuur die werd aangereikt heel belangrijk. “Je hebt bepaalde tijdstippen waar je de bedrijfsopdrachten moet inleveren. Dat vond ik heel erg prettig.”

Ook bij het schrijven van de scriptie werd Viola goed begeleid. “Je moet eerst een scriptievoorstel schrijven, dat eerst goedgekeurd moet worden. En ook tussentijds moet je concepten inleveren, waar je dan feedback op krijgt.” Als zij  nu terugkijkt naar haar scriptie dan kan ze amper nog geloven dat daar zoveel tijd in is gaan zitten.

Lees hier de scriptie van Viola

Viola Steehouwer

DEEL DIT

Viola Steehouwer