News

Nederland opnieuw in gebreke gesteld over energielabels

28 juli 2016

Brussel heeft Nederland opnieuw op de vingers getikt voor het niet volledig doorvoeren van de Europese richtlijn voor energielabels. Dat meldt minster Stef Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

De ingebrekestelling betreft volgens de brief ‘monumenten en het energielabel’ en heeft betrekking op fase 2 van de toetsing door de Europese Commissie. Daarin wordt de correcte tenuitvoerlegging en toepassing van de bepalingen uit de richtlijn getoetst. Een woordvoerder van het ministerie wil niet ingaan op de precieze inhoud van de ingebrekestelling. Die is vertrouwelijk.

Nederland kreeg eerder ook al ingebrekestellingen voor fase 1, die betrekking had op de omzetting van de richtlijn in nationaal recht. Nederland slaagde er in februari in de Europese Commissie te overtuigen dat het wat dat betreft toch goed zit. Bij een ingebrekestelling krijgt een EU-lidstaat tien weken om te reageren. De commissie beoordeelt vervolgens of het antwoord voldoende is.

De minister laat weten dat de nieuwe ingebrekestelling de komende periode wordt bestudeerd. In oktober komt hij met nadere informatie over het Nederlandse standpunt.

De Algemene Rekenkamer liet zich eerder dit jaar ook al kritisch uit over de doorvoering van energielabels in Nederland. De betrouwbaarheid daarvan is volgens de Rekenkamer onvoldoende gegarandeerd.

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.