News

Nieuw: Energie-Index module in Uniec 2 software

15 oktober 2015

De Energie-Index wordt berekend conform het Nader Voorschrift, een aanvulling op de NEN 7120. De NEN 7120 geeft richtlijnen hoe de EPC waarde te berekenen. Het Nader Voorschrift bevat richtlijnen (vereenvoudigingen) hoe afgeweken moet worden van de EPC rekenmethodiek om de Energie-Index te berekenen. De nieuwe Uniec 2 module ‘Energie-Index Woningbouw’ rekent volgens de regels uit het Nader Voorschrift.

Omdat er veel overeenkomsten zijn tussen een EPC-berekening en een EI-berekening, is het mogelijk om een EPC-berekening te converteren naar een EI-berekening. De meeste data in de EI-berekening is dan al ingevuld. Er zijn slechts een paar velden die handmatig gecontroleerd dienen te worden. Hiermee kan de Energie-Index in een paar minuten berekend worden!

Indien het een woning betreft waarvan geen EPC-berekening beschikbaar is, kan ook dan een Energie-Index berekening eenvoudig en snel ingevoerd worden. Aangezien Uniec 2 op elk type tablet werkt, kunt u tijdens de woningopname de berekening direct invoeren en heeft u aan het einde van de opname de Energie-Index direct beschikbaar. Een extra voordeel van de Energie-Index Woningbouw in Uniec 2 is dat de BCRG databank (voorheen ISSO databank genoemd) is geïntegreerd. Om kwaliteitsverklaringen van producten te kunnen waarderen in de Energie Index, moeten deze producten opgenomen zijn in de BCRG databank. In Uniec 2 is het mogelijk om alleen goedgekeurde producten te selecteren, waardoor u weet dat deze gewaardeerd worden in de Energie-Index-berekening.

Bij het afmelden van de woning ontvangt u naast het Energie-Index-rapport ook het Vereenvoudigd Energielabel van de woning. Dit energielabel is berekend volgens een zeer grove methode (gebaseerd op de antwoorden op 10 vragen die Uniec 2 destilleert uit de berekening). Nieuwbouwwoningen die voldoen aan de huidige EPC-eisen zullen altijd een energielabel A krijgen (hoogst mogelijke waarde).

De Energie-Index-module als extra module kost slechts € 106,- ex BTW. Als losse module kost deze € 272,- ex BTW.

Voor het afmelden van de Energie-Index in de database van RVO dient de adviseur te beschikken over een bewijs van vakbekwaamheid. Ook dient het bedrijf BRL 9500 gecertificeerd te zijn of aangesloten te zijn bij een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf.

Opleiding voor afmelden Energie-Index

Kader verzorgt speciaal voor EPC berekenaars een 2 daagse opleiding EPA adviseur woningen (EPA-W). Deze opleiding bereidt u voor op het Cito EPA examen, waarna u zelfstandig de Energie-Index woningen kunt verstrekken. De eerstvolgende cursussen staan gepland op:

DEEL DIT

Energielabel opleiding Kader

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.