News

CBS brengt energiebesparingspotentie koopwoningen in beeld

19 juli 2017

In welke wijken hebben energiebesparende maatregelen het meeste effect, waar wonen de mensen die bereid zijn om daarin te investeren? Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden, publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze maand de potentiekaarten energiebesparing. Gemeenten en bedrijven kunnen hiermee gerichter aan de slag om koopwoningeigenaren te bewegen energetische maatregelen te treffen.

Particuliere woningeigenaren ervaren de markt voor energiebesparing en decentrale energieopwekking als onoverzichtelijk en ingewikkeld, schrijft het CBS in haar toelichting, daarom is in het Energieakkoord afgesproken dat brancheorganisaties, lokale overheden en consumentenorganisaties hen samen een integrale oplossing voor ontzorging aan gaan bieden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het CBS daarom gevraagd de benodigde lokale data te ontsluiten.

Potentie bouwfysische & installatietechnische maatregelen
De CBS-overzichtskaart toont de energiebesparingspotentie onder koopwoningen voor alle energiebesparende maatregelen samen. Daarnaast zijn er aparte kaarten voor bouwfysische maatregelen zoals vloer-, dak- of gevelisolatie, HR beglazing en kierdichting en voor installatietechnische maatregelen als een HR-combiketel, zonneboiler of zonnepanelen.

Investeringsbereidheid bewoners
Daarbij geven de kaarten ook aan van welke koopwoningen enige investeringsbereidheid tot het nemen van energiebesparende maatregelen kan worden verwacht. Het gaat daarbij om huishoudens waarin:
a. Het besteedbaar inkomen normaal tot hoog is;
b. De hoofdkostwinnaar tussen de 25 en 65 jaar is;
c. Het gasverbruik normaal tot hoog is;
d. De energie-index hoger is dan 1,3 (overeenkomend met een label C of slechter).

Om de privacy van bewoners te waarborgen, kan niet tot het niveau van individuele huishoudens worden ingezoomd. De kaarten geven dan ook met name een beeld van een wijk, of een omgeving met een minimaal aantal huishoudens.

Het CBS heeft daarbij onder meer gebruikt gemaakt van de koopwoningen in de Basisregistraties Adressen en Gebouwen op 1 januari 2015, het Woningdossier, RVO informatie over gecertificeerde energielabel, de energie-index en de toegepaste energiebesparende maatregelen uit 2016 en inkomensgegevens uit 2014.

Bekijk hier de kaarten.

Bron: CBS, 10 juli 2017, ‘Potentiekaarten maken energiebesparing inzichtelijk’

DEEL DIT

EPA opleidingen energielabel

Relevante links

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.