News

Noodoproepsysteem in auto’s verplicht

18 april 2018

Vanaf 31 maart 2018 moeten alle nieuwe auto’s in Europa zijn voorzien van een noodoproepsysteem, dat bij een ernstig ongeval de hulpdiensten waarschuwt. Dit systeem wordt eCall (Emergency call) genoemd.

Een eCall bestaat uit data en een spraakverbinding. In de eerste seconden na het ongeval wordt door uw auto informatie verzonden over de exacte locatie van het ongeluk, het voertuigtype, de rijrichting, het brandstoftype en aantal inzittenden (vastgeklikte gordels) door. Daarna kan een normaal 112-gesprek gevoerd worden over de spraakverbinding. Met al deze informatie kunnen hulpdiensten zich beter voorbereiden en snel ter plaatse zijn. ECall zou dus het effect ( de ernst van het letsel) van een ongeval kunnen reduceren.

ECall kan volgens schattingen jaarlijks minstens 1500 levens redden in de EU en de gevolgen van verwondingen beperken.  Naar verwachting is in Nederland een reductie van 5 tot 10 dodelijke verkeersslachtoffers per jaar mogelijk bij volledige invoering van eCall, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Menig ongeval vindt plaats terwijl we onderweg zijn voor ons werk of naar ons werk. (Eerder schreven we al het artikel ‘Verkeersongeval een arbeidsongeval’).  Dit is dus niet alleen een interessante ontwikkeling voor de hulpverlening, maar ook voor de Veiligheidskundige.

DEEL DIT