News

OM eist weer celstraffen voor leidinggevenden Chemie-Pack

3 december 2015
Drie leidinggevenden van Chemie-Pack moeten twee tot vier jaar cel krijgen voor hun betrokkenheid bij de grote brand op het terrein in januari van 2011. Dat is de eis van het Openbaar Ministerie in het hoger beroep in de zaak.
Ook moet Chemie-Pack een boete van 1 miljoen euro betalen, wat het OM betreft.

Chemie-Pack werd in januari 2011 getroffen door een enorme brand op het terrein waar honderden containers met chemicaliën stonden. De schade is beraamd op 75 miljoen euro en de gevolgen voor het milieu waren groot. Veel mensen hebben melding gemaakt van gezondheidsklachten.

De directeur, veiligheidscoördinator en productieleider van Chemie-Pack moesten zich woensdag opnieuw verantwoorden voor de brand.

Opzet

Het OM wil dat de leidinggevenden de gevangenis ingaan, omdat ze opzettelijk brand hebben gesticht. Daar was volgens de rechtbank geen bewijs voor, die gaf ze daarom in 2012 taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen.

Het OM is het daar niet mee eens en ging in hoger beroep, dat vorige maand van start ging in het gerechtshof van Den Bosch. Ook de leidinggevenden gingen in beroep, omdat ze vonden dat ze geen eerlijk proces hadden gekregen.

Brandgevaarlijke situatie

Volgens de advocaat-generaal is er wel degelijk opzet in het spel, omdat het bedrijf een brandgevaarlijke situatie op het terrein heeft gecreëerd. Er zou een te grote hoeveelheid brandbare stoffen worden opgeslagen en verwerkt en de veiligheidscultuur was onder de maat.

“De opeenstapeling van de gemankeerde bedrijfsvoering heeft geleid tot de alles vernietigende brand”, zegt het OM. “In plaats van het treffen van noodzakelijke maatregelen, ter vergroting van de veiligheid en beheersing van de risico’s, liet de bedrijfsleiding het gebeuren.”

Medewerking

Daarnaast hekelt de advocaat-generaal het feit dat de leidinggevenden nauwlijks meewerkten aan het onderzoek naar de brand. “Zij geven er blijk van weinig tot geen verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie zoals die bij Chemie-Pack bestond voorafgaande aan en op 5 januari 2011.”

Er is respectievelijk twee, drie en vier jaar cel geëist tegen de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak van het gerechtshof is.

Meer informatie over de MVK opleiding en HVK opleiding.

DEEL DIT

Brand Chemie Pack - veiligheid - MVK - HVK