News

Onveilig in het AZC

27 februari 2019

In twee weken tijd zijn er ruim zestig meldingen over onveilige werksituaties van medewerkers bij asielzoekerscentra binnengekomen. Deze meldingen kwamen binnen bij een meldpunt geopend door het FNV. Het FNV heeft geschokt gereageerd op het aantal en de ernst van de meldingen.

Een groot gedeelte van de meldingen gaat over dagelijkse geweldincidenten niet alleen onderling tussen bewoners, maar ook rechtstreeks naar het personeel.
Tal van meldingen bevatten situaties met verbale en fysieke agressie, pistolen, messen en andere scherpe voorwerpen, doodsbedreigingen, (seksuele) intimidatie, suïcidepogingen en drugsoverlast. Maar ook onveilige gebouwen (‘je kunt niet altijd uit een benarde positie wegkomen’ of ‘gangen van maar een meter breed’), te weinig beveiliging en vast personeel en het ontbreken van beschermingsmiddelen.

Het FNV wil dat het COA direct ingrijpt om de werksituatie veiliger te maken op alle opvanglocaties. Dat betekent meer medewerkers op de locaties, meer beveiliging met meer bevoegdheden en een onderzoek naar de veiligheid van de gebouwen. Door continue groei en krimp in de organisatie, worden veel bestaande teams gewisseld, en wordt er aan nieuwe medewerkers geen vaste contracten meer aangeboden. Deze zijn vaak maar kort beschikbaar.

Bron: FNV
DEEL DIT

logo