News

Ozon-vretende CFK’s lijken uit China te komen

3 juli 2018

Het gat in de ozonlaag krimpt steeds minder snel. De uitstoot van verboden stof die de ozonlaag aantast is toegenomen. Het gaat hierbij om gas dat CFK-11 genoemd wordt. Dit is een stof die behoort tot de chloorfluorkoolstofverbindingen, oftewel CFK’s.

Officieel wordt er sinds 2006 geen CFK-11 meer geproduceerd. Dat is althans wat landen bij de Verenigde Naties opgeven. Aan de hand van metingen in de atmosfeer stelde chemicus Stephen Montzka van het Amerikaanse klimaatbureau NOAA echter vast dat de concentraties CFK-11 de laatste jaren minder sterk dalen dan volgens afspraak zou moeten. De uitstoot van deze schadelijke ozon-vretende CFK stoffen leek eerder al uit Oost-Azië te komen.

Nu hebben onderzoeksjournalisten van The New York Times ontdekt dat er op het Chinese platteland kleine bedrijfjes zijn die deze schadelijke stoffen nog produceren. Het is tegen alle nationale en internationale regelgeving in, maar is onvoldoende om de stijging van CFK’s aan China te wijten. Wel is het een schending van het Montreal-protocol. Dat is een internationaal verdrag dat is opgesteld om de ozonlaag te beschermen, maar draagt ook bij aan vermindering van klimaatverandering.

Guus Velders hoogleraar luchtkwaliteit en klimaat interacties Universiteit Utrecht en onderzoeker aan het RIVM spreekt hierover met Nieuws en Co. Hij noemt onder andere dat veel producenten niet op de hoogte zijn van de gevaren van CFK’s.

Beluister hier het fragment van Nieuws en Co (Radio 1) >

Meer weten over het werken met gevaarlijke stoffen?

DEEL DIT

ozon-laag - milieu - milieucoordinator

Relevante links