News

Prinsjesdag 2020: De belangrijkste energie- en duurzaamheidsplannen op een rijtje!

18 september 2020

Het programma van Prinsjesdag zag er dit jaar anders uit dan in vorige jaren. De aankondiging van de financiële plannen is niet gewijzigd. Wat er het komende jaar precies zal veranderen, hebben we voor u op een rijtje gezet.

Wijziging Energielabel

Zoals u waarschijnlijk weet kunt u op dit moment een energielabel online aanvragen. Dat gaat vrij snel en kost relatief weinig (max. een paar tientjes). Dit Vereenvoudigd Energielabel (VEL) kan nog tot en met 31 december 2020 aangevraagd worden. Daarna zal er een Energieprestatieadviseur langs moeten komen, om de woning (of utiliteitsgebouw) op te nemen. De prijs van een energielabel stijgt daarmee.

De gewenste functie van het energielabel in de afgelopen jaren veranderd. In eerste instantie was het vooral een bewustwordingsinstrument. Inmiddels ontstaat er een steeds sterkere vraag naar een nauwkeurigere bepalingsmethode en indicator. In de context van de energietransitie is de energieprestatie van een woning van steeds groter belang. De behoefte onder woningeigenaren en huurders om te kunnen anticiperen op de vraag wat de energietransitie voor hun woning gaat betekenen neemt toe.

Een tweede aanleiding voor wijziging van het energielabel komt voort uit Europese regelgeving. Bij de implementatie van de tweede herziening van de EPBD moet de energieprestatie uitgedrukt worden in een numerieke indicator van het primaire energieverbruik in kWh/m2 per jaar. Om hieraan te kunnen voldoen is de nieuwe bepalingsmethode, NTA 8800, vastgesteld.

Budget subsidie duurzame energie gaat omlaag

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis – SEEH (isolatiesubsidie) wordt samengevoegd met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (onder andere warmtepompen). Er is vanaf 2021 één subsidiepot voor isolatie, zonneboilers en warmtepompen. Het totale budget hiervoor gaat omlaag. Nu is in totaal ongeveer 180 miljoen euro beschikbaar. Volgend jaar is dit nog slechts 115 miljoen euro. Onder welke voorwaarden men recht heeft op de nieuwe subsidie wordt waarschijnlijk begin november bekend.

Belasting op elektriciteit daalt, belasting op gas stijgt

Het kabinet verhoogt de energiebelasting voor aardgas en verlaagt de energiebelasting voor elektriciteit. De overheid wil hiermee stimuleren dat huishoudens vaker kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepompen, of voor duurzame warmteopties, zoals aardwarmte.

Handmatige woningtaxaties

Bij veel hypotheekverstrekkers is een dure, handmatige taxatie niet verplicht bij een hypotheekwijziging. Een modelmatige taxatie is dan voldoende. Maar door nieuwe Europese richtlijnen mogen die goedkopere taxaties niet meer geaccepteerd worden. Er moet dan een duurdere, handmatige woningtaxatie getoond worden bij hypotheekverstrekkers.

Bronnen: Rijksoverheid, Independer, RIVM, Vereniging Eigen Huis
DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.