News

Risico’s in de varkenshouderij worden onderschat

24 juli 2018

In het magazine ‘Gezond en veilig werken in de varkenshouderij’ van de Inspectie SZW is te lezen dat de ontwikkelingen op het gebied van gezond en veilig werken in de sector meer aandacht moet krijgen. Eerder meldde de Inspectie SZW al dat het werken in de agrarische sector te vaak mis gaat.

Jaarlijks gebeuren er relatief veel ongevallen in de dierhouderij. Verder kan blootstelling aan agrarisch stof tot ernstige beroepsziekten leiden. Door het aantal ongevallen, stalbranden en de hoge beroepsrisico’s is de varkenshouderij de laatste jaren negatief in het nieuws verschenen. De Inspectie wil graag verbeteringen zien.

Henk Onstwedder, vakbondsbestuurder bij FNV geeft aan dat het houden van dieren, dus ook de varkenshouderij, een 24-uurs bezigheid is. Er is de laatste jaren al veel geautomatiseerd, maar dat heeft nog niet geleid tot een lagere werkdruk. Werken in de varkenshouderij is intensief, met hoge risico’s en weinig rust. Naast een hoge werkdruk, heeft de varkenshouderij te maken met grote gezondheidsrisico’s. Denk maar eens aan fysieke belasting.

Varkenshouders worden vaak blootgesteld aan hoge concentraties van stoffen die chronische luchtwegproblemen kunnen veroorzaken, zoals ammoniak, endotoxine en huidschilfers.  Een hogere duur en frequentie van de blootstelling aan agrarisch stof, maakt het gevaarlijker.

Jos Rooijackers, longarts bij het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen geeft in gesprek met de Inspectie aan dat de problemen in de agrarische sector nog niet hoog genoeg ingeschat worden. Er moet nog meer informatie komen om de bewustwording te vergroten.

Wat het volgens Heleen den Besten, projectleider Arbeid en Zorg bij de Long Alliantie Nederland, lastig maakt om het probleem aan te pakken, is dat het vaak lang duurt voordat er daadwerkelijk klachten optreden. Den Besten: ‘Soms word je pas na 30 jaar ziek, of pas na je pensioen. Daarom moeten we nú duidelijk maken hoe hoog de risico’s zijn, en welke maatregelen je op dit moment kunt nemen om gezondheidsproblemen te voorkomen.’

Bron: Gezond en veilig werken in de varkenshouderij, Inspectie SZW
DEEL DIT

Varkenshouderij - gezondheidsrisico's