News

Slecht energielabel = minder hypotheek?

24 juni 2019

Voor een huis dat niet erg energiezuinig is, zou je minder hypotheek moeten krijgen. Dat zegt Jeroen Pels (werkzaam bij Triodos Bank) tegen Dagblad Trouw.

‘Baseer de maximale leencapaciteit voor een huis op de hypotheeklasten en energielasten samen’, aldus Pels, die mee onderhandelde over het Klimaatakkoord. Op dit moment bepaalt een hypotheekverstrekker aan de hand van wettelijke standaardnormen hoeveel iemand mag lenen. De mate van energiezuinigheid wordt hier (nog) niet in meegenomen. Een hoge of lage ener­gie­re­ke­ning maakt voor het maximale leenbedrag dus geen verschil. Wel kan een huizenkoper 6% meer hypotheek krijgen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Voor huizenkopers zijn er vaak veel manieren om geld te besparen. Denk maar aan het isoleren van een woning of de aanschaf van zonnepanelen. Dit zijn investeringen die zich binnen een aantal jaren terug verdienen.

Een energiezuinige woning heeft vaak een hogere waarde, de maandlasten zijn lager en het is goed voor het milieu. Volgens Pels genoeg redenen om als bank rekening te houden met de (toekomstige) energieprestaties van een te financieren woning.

‘De praktijk is dat hypotheekverstrekkers met de handen gebonden staan. Leennormen zijn in ons land wettelijk gebaseerd op standaardnormen van het Nibud. Volgens die op energieverbruik achterhaalde normen wonen u en ik in een flatwoning met energielabel C. Dus of uw woning (na verbouwing) een hoge of lage energierekening heeft, het maakt voor het maximale leenbedrag geen verschil.’

Financiële instellingen zijn zich er steeds meer van bewust dat zij partijen kunnen helpen en motiveren bij het toepassen van verduurzamende maatregelen.

Op dit moment ontbreekt het de klant aan informatie omtrent financiering van verduurzamende maatregelen. Financieel adviseurs krijgen steeds vaker klanten aan tafel, die hier vragen over hebben.

Om goed advies te kunnen geven, is het voor de Financieel Adviseur van belang dat hij/zij goed begrijpt hoe een woning energetisch is opgebouwd. Daarnaast kan deze kennis de Financieel Adviseur het vertrouwen geven om over energiebesparende maatregelen te spreken. Een doorverwijzing naar energie-adviesorganisaties is dan snel gemaakt.

Als opleidingsinstituut merken we dat de behoefte van financiële instellingen naar kennis omtrent de energetische werking van een woning stijgt. Vanuit deze behoefte hebben wij een Duurzaamheidstraining – EPA-W kennissessie voor de Financieel Adviseur ontwikkeld.

Bron: Trouw.nl
DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.