News

Sluipmoordenaar CO slaat toe!

13 november 2018

De afgelopen zes weken werden al veertig mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide (CO) is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het gevaar van koolmonoxide is dat het niet te ruiken of proeven is. Wanneer je koolmonoxide inademt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Ook wordt een koolmonoxidevergiftiging vaak niet herkend. Dit doordat het grote overeenkomsten vertoont met griepverschijnselen. De eerste symptomen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Zonder ingrijpen kan een koolmonoxidevergiftiging leiden tot bewusteloosheid of zelfs overlijden.

Vorig jaar vielen er op basis van de ongevallenregistratie twee doden en 161 gewonden, met 114 ziekenhuisopnames tot gevolg.

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting verwachten dat het werkelijke aantal hoger ligt. Incidenten met open haarden of houtkachels zijn niet in de cijfers meegenomen.

De Onderzoeksraad heeft in 2015 verschillende aanbevelingen gedaan om koolmonoxideongevallen tegen te gaan. Bekijk hier het gepubliceerde rapport, de aanbevelingen en de animatie over de gevaren van koolmonoxide.

DEEL DIT

koolmonoxide