News

Tweede Kamer stelt vragen over de toename arbeidsongevallen bij uitzendkrachten

2 juli 2018

De Tweede Kamer stelt vragen over de toename van het aantal arbeidsongevallen bij uitzendkrachten naar aanleiding van de ‘Staat van Arbeidsveiligheid 2018’ van de Inspectie SZW. Uit de antwoorden op de Kamervragen blijkt dat het aantal uitzendkrachten dat betrokken is bij een arbeidsongeval ieder jaar blijft stijgen. In een groot aantal van de gevallen gaat het om jongeren.

CNV wil dat de Inspectie SZW toezicht gaat houden op de veiligheid van uitzendwerk en dit gaat handhaven. Er wordt op dit moment vooral ingezet op zelfregulering. ‘En dat is bij lange niet voldoende. Wat nodig is: toezicht, toezicht en nog eens toezicht’, zo stelt CNV-voorzitter Maurice Limmen in aanloop naar het AO Arbeidsomstandigheden dat heeft plaatsgevonden in de Tweede Kamer.

Inspectie SZW houdt momenteel een pilot met de verplichting voor werkgevers om na een overtreding een verbeterplan op te stellen.

Krachten zonder formele arbeidsrelatie met het bedrijf of de organisatie waar ze werkzaam zijn, zijn kwetsbaar. Vraag hierbij is: Hoe ver reikt de zorgplicht van de werkgever als het aankomt op niet-werknemers als uitzendkrachten, zzp’ers en vrijwilligers?

 

DEEL DIT

Tweede kamer - arbowet