News

Valse papieren brengen veiligheid op de werkvloer in gevaar!

26 september 2018

Vorige week heeft de Inspectie SZW een inval gedaan bij een bedrijf dat handelde in ongeldige veiligheidscertificaten. Hierbij is een bedrijf en een woning doorzocht en is administratie in beslag genomen.

Valse certificaten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer. Gedacht kan worden aan steigerbouwers met valse papieren of bouwvakkers met een vals VCA-diploma. Dat er valse papieren in omloop zijn is zeker, maar hoeveel dat er zijn is onduidelijk.

Het doel van veiligheidscertificaten is de veiligheid op de werkplek te vergroten. Wanneer personen een valselijk opgemaakt certificaat kopen en waarschijnlijk geen cursus hiervoor hebben gevolgd, komt de veiligheid op hun werkomgeving in gevaar. Zo waarschuwt de Inspectie SZW.

SSVV (De Stichting Samenwerken voor Veiligheid) zegt dat fraude niet helemaal te voorkomen is. Ze proberen het zo goed mogelijk tegen te gaan door alle VCA-diploma’s in het Centraal Diploma Register (CDR) te registreren. Ook alle steigerbouwers staan hier geregistreerd.

Registratie in het CDR is de enige garantie dat iemand het betreffende diploma ook echt heeft behaald. Een papieren diploma is geen garantie. Het kan soms heel vakkundig worden nagemaakt. SSVV adviseert daarom altijd het CDR te raadplegen voordat u iemand aan het werk laat!

DEEL DIT

fraude veiligheidscertificaten

Relevante links