News

Veel definitieve energielabels fout berekend

1 oktober 2015

Duizenden definitieve energielabels van woningen blijken door een fout in de software verkeerd te zijn bepaald. Dat melden softwarebedrijven aan EPA-adviseurs die de labels hebben afgegeven aan woningeigenaren.

Het slechte nieuws wordt bevestigd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), die belast is met de uitvoering van het energielabel voor woningen. De fout is ontdekt door EPA-adviseurs, die als erkend deskundige op basis van gegevens van bewoners het voorlopige energielabel omzetten in een definitief label. Het gaat volgens RVO.nl om een fout in de rekenkern, die bij de registratie van de Energie Index een onjuist definitief label berekent. Hierdoor kunnen woningen met een gunstige Energie Index een slecht definitief energielabel krijgen. Naar schatting duizenden woningeigenaren hebben hierdoor een verkeerd definitief energielabel ontvangen.

Adequate signalering
In een mail aan de betreffende EPA-adviseurs schrijft RVO.nl: ‘Dankzij uw adequate signalering zijn wij erachter gekomen dat de software, die de gegevens voor de berekening van de Energie-Index omzet naar de invoer voor het definitieve label, niet goed werkt’. De energielabels die tot nu toe zijn afgegeven in combinatie met de registratie van de Energie Index zijn onjuist. De EPA-adviseurs zijn inmiddels geïnformeerd door hun softwareleverancier. Er is een software-update vereist om deze fouten te herstellen. Volgens RVO.nl wordt deze nu ingepland en op korte termijn uitgevoerd.

Energie Index correct
EPA-adviseurs kunnen doorgaan met hun werk, meldt RVO.nl: ‘Ze kunnen gewoon Energie Indexen blijven registreren. De geregistreerde Energie Index is correct. Alle verstrekte definitieve labels vanaf 1 januari worden herberekend en definitieve energielabels worden aan de EPA-adviseurs nagestuurd zodra zij beschikbaar zijn’. Circa 5 miljoen woningeigenaren hebben in januari en februari een voorlopig energielabel ontvangen via de post. Ze konden dit label definitief maken door gegevens over hun woning te uploaden naar de website energielabelvoorwoningen.nl. In januari leidde dat tot circa 22.000 definitieve labels. Naar schatting zijn tot nu toe 40.000 definitieve labels verstrekt.

‘Verschillen enorm’
FedEC, de branchevereniging voor energieadviseurs die meerdere malen bij RVO.nl aan de bel heeft getrokken over het niet kloppen van de labels, betreurt het dat er veel werk opnieuw moet worden gedaan, maar is blij dat er een oorzaak gevonden is voor de afwijking. ‘Er was onder de adviseurs al heel veel onrust over de afgegeven labels’, zegt FedEC-voorzitter Isabelle Sternheim. ‘In sommige gevallen kregen woningen slechte labels, terwijl ze een erg gunstige Energie Index hadden. De verschillen konden enorm zijn. Nu blijkt dat de omzetting van de gegevens voor de berekening van de Energie-Index naar de invoer voor het definitieve label in veel gevallen niet goed is gegaan. Het gevolg daarvan is dat er in veel gevallen geen juiste energielabelklasse is verstrekt.’

Bron: ensoc.nl

 

Meer informatie over cursus epa adviseur, epa adviseur worden

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.