News

Veilig voornemen voor de lange termijn?

20 december 2017

2017 is bijna voorbij. Een jaar waarin veel is gebeurd, al heb ik soms het gevoel dat we geen steek verder komen.

Want wie heeft het nog over het onderzoek van de Rekenkamer, waarin de tekortkomingen op de CE-markering worden blootgelegd. Niemand toch? Daarnaast zijn zowel de PGS’15 als de Arbowet  gewijzigd. Gezien de aandacht en alle publicaties zou je denken dat de veiligheid wel snor zit. Echter, is dat wel zo?

Vaak vergeten we de vele onderzoeken die de afgelopen tijd uitgevoerd zijn op het gebied van uitgestelde gezondheidsrisico’s. (Lees ook: Focus op lange termijn!) Denk hierbij aan de grote hoeveelheid CO² uitstoot bij het ontkalken van een simpel koffiezetapparaat. Of aan de verhoogde kans op ALS bij blootstelling aan elektromagnetische velden en de asbestvezels in kraanwater of straalgrit. Of wat dacht je van de vele berichten over burn-outs onder jongeren.  Een mooie uitspraak vind ik trouwens dat jongeren te zien zijn als de kanaries in de kolenmijnen. Er moet eerst iets gebeuren, voordat er actie wordt ondernomen. Terwijl de signalen al daar zijn.

Kortom, er is te concluderen dat men met name stuurt op de aanpak van de directe risico’s. Regels en maatregelen zijn toegespitst op deze directe risico’s. Denk maar aan het dragen van een harnasgordel, certificaten voor het bedienen van mobiele arbeidsmiddelen, noem maar op…

De uitgestelde gezondheidsrisico’s vergeten we voor het gemak vaak, waar ik juist vind dat we deze naar risico’s naar voren gehaald moeten halen en veel meer aandacht moeten geven. Een gemiste kans die we met zijn allen in 2018 moeten pakken.

Over uitgestelde gezondheidsrisico’s gesproken…
Bij het gebruik van een gourmetstel komen meer schadelijke PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) in je longen dan van rubbergranulaat op een sportveld.

Brian Kremer,
Adviseur

DEEL DIT

blog uitgestelde gezondheidsrisico's