News

Veiligheid in onze vrije tijd, de risico’s bij een bloemencorso.

5 september 2018

Voor velen zit de vakantie er weer op. De vakantie is voor de één het moment om lekker te ontspannen, voor de ander liggen er thuis nog wat klusjes te wachten. Waar de één houdt van parachute springen in zijn vrije tijd, slaat de ander liever een balletje op de golfbaan.

(Veiligheids)regels waar we ons op het werk aan houden, laten we in onze vrije tijd een beetje varen. Maar waarom? Risico’s zijn er! Niet alleen wanneer je in je vrije tijd uit een vliegtuig springt.

Het bloemencorso

Een goed voorbeeld uit de praktijk is het bloemencorso. Zelfrijdende creaties, vol met verschillende kleuren bloemen, worden vol trots aan het publiek getoond. Hier gaat maanden van werk aan vooraf. Een leuke traditie, waarbij we in eerste instantie niet denken aan de gevaren.

bloemencorso

Gevaren

De organisatie van een bloemencorso moet rekening houden met verschillende risico’s, denk maar eens aan het  aanrijdgevaar. Crowdmanagement is hierbij erg belangrijk. Verder is het belangrijk dat de communicatie goed verloopt en dat eventuele hulpverlening goed ter plaatse kan komen. Maar dat zijn lang niet alle gevaren. Welke risico’s moeten in acht genomen worden tijdens een bloemencorso?

Opbouw

Bij de opbouw van een corsocreatie komt veel kijken. Een creatie kan wel 20 meter lang en 10 meter hoog zijn. Voordat de corsocreatie gedecoreerd kan worden, moet er een zware stalen constructie op de juiste plek gezet worden. Hierbij wordt vaak geen steigerbouwer geraadpleegd. Vrijwilligers zetten de constructie in elkaar. Zodra de constructie geplaatst is, kan gestart worden met decoreren. Hierbij worden dunne lengtes (4, 6 of 8 mm) staal geknipt en gebogen. Hier zitten veel scherpe punten aan. Wanneer de bloemen op een corsocreatie geplakt worden, zijn er veel  personen tegelijk aanwezig. Dit maakt de communicatie lastig.

Bij het bloemenplakken zijn veel sparingen tussen de steiger en de wagen. Er zijn personen op een hoogte van 10 meter aan het werk, daarnaast staan er verschillende spullen op de steigers, die naar beneden kunnen vallen. Hier is dus sprake van valgevaar. Ook op de grond wordt er hard gewerkt. Bloemen worden vlak gemaakt en er wordt alvast een spijkertje in de bloem gemaakt. Dit zodat men op de steiger enkel de bloem in de wagen hoeft te drukken. De ervaring leert dat deze spijkertjes niet alleen in de bloem terecht komen. En wat denk je van brandgevaar, zeker met deze aanhoudende droogte!

Wie is er aansprakelijk? De wetgeving toegelicht

bloemencorso gevarenLeuk zo’n hobby, maar als we het zo opsommen komen er nog heel wat risico’s om de hoek kijken. Wie is er eigenlijk aansprakelijk, mocht het misgaan?

De Arbowet is ook van toepassing, voor organisaties waar enkel vrijwilligers werkzaam zijn. Dit geldt dus ook voor een corsogroep. Lees ook: De zorgplicht gaat verder dan werknemers!

Wat betekent dit voor de corsogroep? Zij moeten maatregelen nemen om de grootste risico’s te beheersen, denk hierbij aan werken op hoogte, het werken met gevaarlijke stoffen en het voorkomen van brandgevaar. Dit zijn nagenoeg dezelfde regels als de regels waaraan een werkgever moet voldoen in een werkgever-werknemer relatie.

DEEL DIT