News

Vijf jaar later: “veiligheid is van ons samen”

20 augustus 2019

In 2014 heeft Jaap Bolwijn de Hogere Veiligheidskundige Opleiding (HVK) afgerond bij Kader. Vijf jaar later bellen we met Jaap om samen terug te blikken op de opleiding en te horen wat hij nu doet op het gebied van veiligheid.

Persoonlijke benadering is de kracht van Kader

Terugkijkend op de opleiding vertelt Jaap: “Ik heb zeker geen standaard route gevolgd. Ik ben in een groep in Groningen begonnen en uiteindelijk naar Almelo gegaan. Daar was de groep kleiner en dat werkte voor mij beter. In combinatie met mijn werk bij de Brandweer was het een pittige tijd. Ik ben een praktijkpersoon en sommige leermodules waren best zwaar voor me. Ik ben in die tijd ook zelfstandig gaan ondernemen, dit betekende dat ik vaak de afweging moest maken of ik mijn tijd zou besteden aan klanten of aan mijn studie. En klanten gingen natuurlijk bijna altijd voor. De afronding van mijn studie moest echt uit mijn tenen komen. Ik heb daar enorm goede begeleiding van Kader bij gehad, o.a. van Anneloes Oude Voshaar. Dit is gelijk de kracht van Kader, ze kijken echt naar de persoonlijke situatie van de cursist en bekijken welke route voor deze specifieke cursist het handigst is.”

Verandering is een kwestie van een lange adem

De scriptie van Jaap ging over het veranderen van de veiligheidscultuur binnen een organisatie. “Het is een feit dat verandering gedoe geeft en dat het vaak een kwestie van een lange adem is. Ik heb in mijn scriptie aandacht besteed aan het voorkomen van terugvallen in oude patronen. Onder andere het opstellen van Life Saving Rules hebben bijgedragen aan dit proces. Wat ik vooral heb geleerd tijdens de opleiding en met name tijdens de scriptie is dat je als mens het verschil kunt maken. En dan gaat het er niet zozeer om dat je de ARBO Wetgeving uit je hoofd kent, maar vooral om de manier waarop je communiceert. Door de praktische communicatielessen tijdens de opleiding, maar ook een stukje levenservaring lukt het me beter te schakelen tussen verschillende belangen, te denken in mogelijkheden en vertrouwen uit te stralen. Na de opleiding HVK ben ik beter in staat het totaalplaatje te overzien”.

Bruggenbouwer tussen MT en medewerkers

Op de vraag wat Jaap op dit moment doet antwoordt hij: “Ik werk sinds 2016 op freelance basis in Zweden bij SSAB Europe. Er zijn een aantal ernstige ongevallen gebeurd en dat maakt dat het management de veiligheidscultuur naar een hoger plan wil tillen. In de functie van Safety Coördinator ondersteun ik het management door de pragmatische rechterhand naar de werkvloer te zijn. Het lukt me om een bruggenbouwer te zijn tussen de medewerkers en het management. Mijn missie is om elke dag iets positiefs met veiligheid te doen en daar anderen in mee te nemen, want veiligheid is van ons samen, verbeteren we samen en continueren we samen”.

Het verschil maken op het gebied van veiligheid

Het leven in Zweden bevalt Jaap uitstekend. “Uiteraard blijf ik gewoon Nederlander en zal ik ooit weer terugkeren naar ons koude kikkerlandje. Ik heb voor deze baan best wel wat offers moeten maken, met name op sociaal gebied. Daar staat tegenover dat ik nu dagelijks van toegevoegde waarde kan zijn op het gebied van veiligheid en dat doe ik heel praktijkgericht. En dat was precies wat ik voor ogen had toen ik met de opleiding HVK bij Kader begon. Het gaat mij erom dat medewerkers ervaren dat veiligheid ondersteunend in plaats van vertragend werkt, daardoor krijg je draagvlak en vervolgens een proactieve cultuur”.

DEEL DIT

Veiligheid is van ons samen

Relevante links