News

VEL nu écht van de baan

7 juli 2020

56% van de leden van de Tweede Kamer stemden op 23 juni tegen de motie Koerhuis. Hij wilde het Vereenvoudigd Energie Label VEL) handhaven met als voornaamste argument om de hogere kosten voor de eigenaar-bewoner voor een “echt” energielabel tegen te gaan. De motie is verworpen. Daarmee vervalt het VEL definitief per 31 december 2020.

Bewustwordingsinstrument

Er zijn voor de minister twee aanleidingen om de systematiek van het energielabel aan te passen. Allereerst is de gewenste functie van het energielabel in de afgelopen jaren veranderd. In eerste instantie was het vooral een bewustwordingsinstrument. Inmiddels ontstaat er een steeds sterkere vraag naar een nauwkeurigere bepalingsmethode en indicator. In de context van de energietransitie is de energieprestatie van een woning van steeds groter belang. De behoefte onder woningeigenaren en huurders om te kunnen anticiperen op de vraag wat de energietransitie voor hun woning gaat betekenen neemt toe.

Europese regelgeving

De tweede aanleiding komt voort uit Europese regelgeving. Bij de implementatie van de tweede herziening van de EPBD moet de energieprestatie uitgedrukt worden in een numerieke indicator van het primaire energieverbruik in kWh/m2 per jaar. Om hieraan te kunnen voldoen is de nieuwe bepalingsmethode, NTA 8800, vastgesteld.

DEEL DIT

energielabel opleiding

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.