News

Vervijfvoudiging nodig voor lager energieverbruik

1 oktober 2015

De private investeringen in energiebesparing in gebouwen moet vervijfvoudigen als Europa zijn energiedoelen voor 2030 wil halen. Dat zegt een groep die is opgericht door de Europese Commissie en het Milieuprogramma van de VN (UNEP).

De Energie Efficiëntie Financiële Instituties Groep (EEFIG) roept op tot een historisch niveau van publiek-private samenwerking om het gat in financiering van energiebesparingsprojecten te dichten. Gebrek aan publiek én privaat geld betekent dat de EU-lidstaten het gevaar lopen hun energiedoelen voor 2020 en later niet te halen, valt te lezen in het rapport “Energie-efficiëntie – de eerste brandstof voor de EU-economie”.

Een van de problemen is de benodigde bankleningen los te krijgen. De groep vindt dan ook dat nog eens goed gekeken moet worden naar de eisen die nu gesteld worden aan banken. Volgens de groep is het risico van leningen voor energiebesparingen lager dan nu in de eisen zitten. De Europese Commissie heeft al aangegeven daarnaar te willen kijken mede in het kader van een veiliger instrument voor securitisatie van uitgezette leningen.

Maar ook de solventie-eisen voor verzekeraars moeten groene leningen niet in de weg staan, vindt de groep. Zij pleit er dan ook voor algemene standaarden en procedures te ontwikkelen voor zowel schulden als financiering van energiebesparing in gebouwen.

Bron: Cobouw.nl

Meer informatie over EPA adviseur, EPA advies

 

DEEL DIT

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.