News

Welk effect heeft de hittegolf op de opbrengst van zonnepanelen?

26 juli 2018

Het is tropisch warm in Nederland. De komende dagen worden er zeer hoge temperaturen verwacht. Er wordt al gesproken over een aankomende hittegolf. Het KNMI heeft code oranje afgegeven en het Nationaal hitteplan is van kracht. Gunstige omstandigheden voor de opbrengsten van zonnepanelen zou je denken. Maar klopt dat wel?

Roderick van Wisseling, CFO van een bedrijf dat zonnepanelen produceert, vertelt aan duurzaambedrijfsleven.nl hoe dit in elkaar steekt. ‘De opbrengst van zonnepanelen hangt van een paar factoren af. Het aantal zonuren per dag is essentieel. Natuurlijk is ook van belang hoe schoon de lucht is. Is er sprake van bewolking? En betreft dit sluierbewolking of juist een dik pak wolken?

Wat betreft het aantal zonuren en de minimale bewolking, zal de opbrengst van onze zonnepanelen de komende dagen een stuk hoger zijn dan op dagen met bewolking. Echter, ook de temperatuur speelt een essentiële rol. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opbrengst van de zonnepanelen.

Roland van der Klauw, algemeen directeur van zonnepanelenorganisatie Stichting Wocozon zegt hierover: ‘Zonnepanelen functioneren nu eenmaal beter in koele omstandigheden. Daarnaast heeft het al tijden niet geregend. Hierdoor kan er een stoflaagje op de zonnepanelen liggen, waardoor de opbrengst lager is. Er staat ons zeker een topweek te wachten, maar het zou nog beter zijn als er een flinke hoosbui aan vooraf zou gaan!’

Zowel Van der Klauw als Van Wisselingh verwachten de komende dagen geen recordopbrengsten. “21 juni was de langste dag van het jaar, met de meeste zonuren”, aldus Van der Klauw. “De recordweken liggen dus achter ons.

Wel noemt van Wisselingh dit een unieke situatie, met heel veel heldere dagen, waar nog geen einde aan lijkt te komen.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl
DEEL DIT

EPA opleiding - zonnepanelen installatie

Nieuwsbrief ontvangen?    Ik ontvang graag de nieuwsbrief EPAIk ontvang graag de nieuwsbrief Veiligheidskunde
    Ik ben het eens met het privacy statement van Kader Opleidingen.