News

Werkgevers spreken FNV verwijt tegen dat ze bezuinigen op gezondheid

24 juni 2016

De Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), die veel cao’s voor zijn leden afsluit, spreekt tegen dat werkgevers afspraken ter verlaging van de werkdruk blokkeren. Dat verwijt is geuit door FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn.

Patijn zei op 8 juni: “Werkgevers hebben geen gevoel meer voor hun personeel. Met name grote winstgevende bedrijven worden vaak geleid met een boekhoudersmentaliteit: de kosten voor werk zo laag mogelijk houden en de uitkering van aandeelhouders zo hoog mogelijk.” Ze stond speciaal stil bij de behandeling van uitzendkrachten. De inhuur verloopt soms niet via de personeelsafdeling, maar via de afdeling Inkoop. Patijn daarover: “Het lijkt wel of deze werkgevers in een andere wereld leven. Zij zetten de ondernemers die wel voor kwaliteit gaan én de werknemers enorm onder druk.” Ten slotte brak zij ook de staf over de verstrekking van persoonlijke beschermingsmiddelen. Volgens haar komt het tegenwoordig vaak voor dat mensen zonder helm de steiger op gaan. “En oordoppen voor het personeel zijn vaak niet meer op maat gemaakt, maar zijn wegwerpoordopjes geworden.”

De AWVN is het met de FNV oneens. Werkgevers streven volgens de organisatie naar afspraken die de duurzame inzetbaarheid van werknemers verhogen. Dat gaat moeizaam, omdat werknemersonderhandelaars juist telkens op het loon focussen. AWVN-staflid Laurens Harteveld liet via Twitter weten dat 15 procent van de akkoorden die in 2016 werden gesloten afspraken bevatten over bestrijding van werkdruk en gezonder werken. In 2015 was dat volgens hem 12 procent. #Nogeensnaarkijken, adviseert hij de FNV.

Bron: Deveiligheidskundige.nl

DEEL DIT

FNV - Veiligheid en gezondheid