News

Werkstress: loskomen is het sleutelwoord!

13 november 2019

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen thuis mentaal nog veel bezig zijn met hun werk. Structureel niet loskomen van werk kan leiden tot mentale overbelasting, stress en zelfs gezondheidsproblemen. Ontspanning buiten het werk draagt bij aan het herstel van het brein en helpt zo mentale uitputting te voorkomen. Dit beïnvloedt jouw gezondheid, jouw werkplezier én jouw prestaties. Ook gedurende een werkdag kun je momenten van ‘loskomen’ inbouwen. Handvatten hoe dit te organiseren, lees je in dit artikel.

Aan de slag met je werkdruk

Een eerste advies is om eens kritisch te kijken naar de dagelijkse werkzaamheden. Worden de juiste prioriteiten en doelen gesteld? Werk je met focus en overzicht of ben je ook veel tijd kwijt aan ad-hoc-taken of bijvoorbeeld de e-mailbox? Zodra je de werkdruk en de tijdsdruk waarin jouw taken moet doen kunt verlagen, zal dit ervoor zorgen dat je beter loskomt van jouw werk.

Bewaak je werk-privébalans

Een tweede advies is een duidelijke grens aan te brengen, zowel voor jezelf als voor anderen. Als je vanuit huis werkt, geef dan glashelder aan wanneer je werkt en wanneer niet. Lees in je vrije tijd bijvoorbeeld geen werkmail of maak hier duidelijke afspraken over met jezelf en jouw collega’s.

Oefen in mindfulness

Onze gedachten zijn vaak niet te stoppen. En hoe harder we dat proberen, hoe meer last we ervan hebben. Met mindfulness leer je niet om gevoelens en gedachten proberen te stoppen, maar om ze er te laten zijn. Hierdoor kun je er bewuster mee omgaan en dat gedrag kiezen dat voor je het meest effectief is.

Investeer in goede gezondheid

Een wandeling tijdens de lunch is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar dit is ook het moment om eens met een collega over andere dingen te praten dan over het werk. Met als resultaat dat je jouw collega beter leert kennen én dat je even helemaal los komt van jouw werk.

Help elkaar

Werkplezier draagt bij aan verlaging van de werkstress. Samen met jouw collega’s heb je hier een mooie troef in handen, dit is namelijk een factor waar je vanaf vandaag al mee aan de slag kunt. Geef elkaar eens een compliment, help elkaar met bepaalde zaken op kantoor, neem even tijd om echt te luisteren naar elkaar. Deze zaken zullen positief bijdragen aan de sfeer op jouw werk en daarmee op het plezier dat je beleeft aan een werkdag.

Geen pasklare oplossing

Vaak is werkstress een optelsom van meerdere factoren. Dit betekent dat er niet één pasklare oplossing is om stress te voorkomen. Dat loskomen van jouw werk een mogelijke oplossing is, staat vast. Door daarnaast op zoek te gaan naar zaken die energie geven, kan een werknemer ondanks de hoge werkdruk, een burn-out voorkomen. Soms kan een simpele oplossing als méér bewegen en gezonder eten al een deel van de stress wegnemen. Daarentegen kan de oplossing ook ingrijpender zijn en is het van belang dat er in gesprek gegaan wordt met bijvoorbeeld leidinggevende of een vertrouwenspersoon om de gevoelens te bespreken.

 

Bron:

https://www.sn.nl/nieuws/36-van-de-mensen-komt-niet-los-van-het-werk/

 

DEEL DIT