Middelbare Veiligheidskunde - MVK

Prettig dat ik nu handvatten heb om bepaalde zaken ‘aan te pakken’.

Prettig dat ik nu handvatten heb om bepaalde zaken ‘aan te pakken’.

Als KAM-coördinator met enkele jaren ervaring, had ik het gevoel dat ik niet voldoende kennis had op het gebied van veiligheid. Waar moet ik nog meer naar kijken behalve de standaard onderdelen zoals keuringsdata en PBM’s als ik op een werk kom? Dat bleef mij bezighouden. Ik wou graag (weer) een opleiding volgen om mezelf te prikkelen en om mij verder te ontwikkelen, daarom ben ik de Middelbare Veiligheidskunde opleiding gaan volgen.

Kader heeft een duidelijk rooster voorafgaand aan de cursus opgesteld. Per week was duidelijk welke module er werd behandeld en welke informatie je thuis diende door te nemen. Het online portaal om opdrachten in te sturen werkte goed en de nazorg was ook goed.

De opleiding is naar tevredenheid verlopen, alhoewel ik wel moet zeggen dat het tempo van de stof er snel doorheen werd gehaald. Sommige modules zijn vrij lastig of heb je weinig kennis van, maar ook die gingen er in één dag doorheen. Een groep van max. 15 personen zou voor mij groot genoeg zijn geweest voor de opleiding. Door een grote groep blijft de les wat minder centraal en is het wat rumoeriger. Ook zou een locatie in de regio van ’s Hertogenbosch een optie kunnen zijn.

Het is prettig dat ik nu handvatten heb om bepaalde zaken ‘aan te pakken’. Ik weet waar ik bepaalde gegevens kan vinden en heb een bredere kennis opgedaan op veiligheidskundig gebied. Daarnaast is het goed om te leren om niet te denken vanuit ‘de norm’, maar juist meer vanuit de wetgeving. ‘Het moet van de VCA’ is nu verleden tijd.

Voor mijn organisatie is de opleiding ook van toegevoegde waarde geweest, voorheen mochten we de RI&E niet zelf updaten. Sinds ik het diploma heb behaald doen wij de RI&E actualisatie zelf. De kosten voor de RI&E zijn dus flink verlaagd, doordat we alleen de toetsing door een HVK’er laten uitvoeren. De werkgever heeft nu een eigen interne deskundige, waardoor ze minder afhankelijk worden van derden. Daarnaast is het voor de werkgever een pluspunt dat de medewerker gemotiveerd en geleerd blijft. Er wordt sinds de opleiding diepgaander ongevalsonderzoek uitgevoerd. Op deze manier krijgen we nog meer informatie om lering uit te trekken.

De informatie voorafgaand aan de opleiding, tijdens de opleiding en na de opleiding waren uitstekend. In eerste instantie keek ik alleen naar de tarieven van de MVK opleiding, maar later ben ik ook de reviews gaan lezen. Via een bekende had ik gehoord van Kader en diegene gaf aan dat dit een prettige organisatie is om de MVK(/HVK) te volgen. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt, want Kader heeft in dat opzicht aan mijn verwachtingen voldaan.

anoniem, Prettig dat ik nu handvatten heb om bepaalde zaken ‘aan te pakken’.

9,0