Middelbare Veiligheidskunde - MVK

Kasper Bouwman

Veilig en Gezond Werken krijgt vanaf nu meer handen en voeten!

Ik ben werkzaam als adviseur en projectleider bouwtechniek bij een groot ingenieurs- en adviesbureau. Vanuit mijn werk en functie kom ik veel op bouwplaatsen en is Veilig en Gezond Werken een wezenlijk onderdeel. Daarnaast ben ik onderdeel van ons landelijke kernteam Veiligheid. Dit is dan ook de voornaamste reden geweest om de Middelbare Veiligheidskunde opleiding te gaan volgen.

De opleiding is zeer zeker naar tevredenheid verlopen. Goede locatie en relatief compacte groep met leuke collega’s die het zelfde doel hadden. De tussenkomst van de digitale lessen vanwege Covid-19 was jammer, desalniettemin hebben we de meeste lessen op locatie mogen volgen. Het geven van de eindpresentatie middels teams is erg jammer als afsluiting van een dergelijk traject. Echter met begrip voor de situatie. De aangeboden lesstof met bijbehorende (gast)docenten is volgens mij prima in orde. Ondanks de lange lesdagen waren de lessen goed bij te houden, voldoende interessant en voldoende interactief, ondanks de beperkingen van Covid-19.

Hoewel ik veel werkervaring heb in de bouw en het VCA-VOL certificaat bezit, heeft de opleiding mij veel geleerd over andere vakgebieden/veiligheidsaspecten. Dit geldt tevens voor een stuk nadere kennis omtrent wet- en regelgeving. Het werken op je eigen veiligheidsgevoel, heeft hier ook plaats gemaakt voor het werken met kennis, waardoor het werken veiliger kan. Niet alleen voor mij, maar ook mijn (werk)omgeving.

Ondanks dat wij binnen onze organisatie een scala aan collega’s hebben die zich inzetten voor Veilig en Gezond Werken, heeft met name mijn adviesgroep er wat aan. Het aspect veilig en gezond werken zal vanaf nu meer handen en voeten krijgen en daarmee dus aandacht. E.e.a. uiteraard aanvullend op de aandacht die er vanuit de organisatie breed al was.

Mijn ervaring met Kader omschrijf ik als een ruim voldoende. De wijze van informeren en delen van informatie (i.c.m. de uitgebreide internetomgeving) was goed in orde. De hulp, begeleiding en de inhoudelijke reacties/commentaren waren doorgaans snel retour en goed van kwaliteit. Ook de begeleiding richting het einde (scriptie en presentatie) was goed en snel. Heb er persoonlijk niet veel gebruik van gemaakt, maar de momenten die er waren, waren goed.

Kasper Bouwman, Kasper Bouwman