News

280 medewerkers verliezen jaarlijks ledematen door werken aan machines

28 mei 2019

Verdiepend onderzoek van het RIVM toont aan dat ieder jaar ongeveer 280 mensen vingers of andere ledematen verliezen door een ongeval met machines (met bewegende delen) op hun werk. Ze komen in contact met de bewegende onderdelen van machines zoals cirkelzagen, transportbanden, snij- en inpakmachines. Vaak is dit het gevolg van een onveilige situatie die al langere tijd bestaat.

Om dit te voorkomen is het essentieel dat medewerkers niet in aanraking kunnen komen met bewegende delen van machines. In de praktijk zijn fysieke afschermingen daarvoor lang niet altijd effectief. Afschermingen zijn bijvoorbeeld verwijderd voor onderhoud en nadien niet of onvolledig teruggeplaatst, of medewerkers hebben een afscherming (on)bewust omzeild. Een andere mogelijkheid is dat u de beveiliging uitbreidt, aanpast of zelfs vervangt. Maar, als u uw machine aanpast, verandert u het oorspronkelijke ontwerp van de fabrikant. Mag dat zomaar? En wat zijn dan uw verantwoordelijkheden?

Machines zijn er in honderden soorten en maten. Het is belangrijk dat er binnen de EU eenheid is op gebied van veiligheids- en gezondheidseisen ten aanzien van de machines. Het is onmogelijk om voor al deze machines in detail in wetgeving vast te leggen waaraan ze moeten voldoen De Europese Unie heeft om deze reden globale wetgeving ontwikkeld in de vorm van de Machinerichtlijn.

Voldoen uw machines nog aan wet- en regelgeving en wordt er veilig mee gewerkt? Onze specialisten van Business Unit HSE Management geven passend advies over de risico’s van uw machines.

Zelf inzicht krijgen in alle wet- en regelgeving rond machineveiligheid, de eisen van de Machinerichtlijn, het aanbrengen van een CE markering en het opstellen van een Technisch Constructie Dossier? De cursus CE markering kan u daarbij helpen.

Met deze cursus bieden wij op praktische wijze duidelijkheid en inzicht in deze Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. U en uw collega’s leren op praktische wijze wat de consequenties van CE markering zijn.

Wilt u meer weten? Download hier de brochure voor de cursus CE markering.

 

Bron: RIVM
DEEL DIT